ŚLADAMI CUKRU TRZCINOWEGO
PO RÓŻNYCH KONTYNENTACH!

Kliknij w wybrany ląd by poznać trzcinowe story i przepisy!

To w Indiach, 3000 lat p.n.e. rozpoczęto pierwszą produkcję cukru trzcinowego jako artykułu spożywczego. Nazywano go siakkar lub sarkar, co oznacza – piasek lub żwir. Zgodnie z indyjskimi dokumentami z 400 p.n.e., dodawano go do mleka, budyniu ryżowego, mąki i napoju imbirowego. To także tutaj powstała lepka wersja trzcinowego cukru – z ang. jaggery, znana nam pod nazwą muscovado. Cukier trzcinowy jest głównym składnikiem pochodzącego z Chin lub Indii… rumu, pierwotnie trunku rabusiów i piratów, dziś cenionego na całym świecie. Trzcinowa słodkość doskonale przełamuje ostry smak klasycznych dań z woka, także na bazie mięs.

Cukier trzcinowy przywiózł tutaj Krzysztof Kolumb w XV wieku. Pierwsze plantacje powstały w Hispanioli, czyli Santo Domingo, skąd roślina rozprzestrzeniła się na resztę kontynentu. Dziś trzcina cukrowa jest uprawiana w klimacie tropikalnym - w stanach takich jak Luizjana, Teksas, Floryda czy Hawaje. W Ameryce Północnej i Środkowej jest chętnie stosowana do marynowania mięs, szaszłyków, kebabów, które później trafiają na grill lub rożen.

To na wyspach Polinezji narodził się cukier trzcinowy. Największym producentem cukru trzcinowego jest Brazylia, w której cukier ten jest jednym z podstawowych, obok manioku, owoców morza, kukurydzy czy czarnej fasoli. To tutaj, w obecnej Gujanie Francuskiej, a niegdyś holenderskiej kolonii, powstała odmiana cukru trzcinowego - demerara. Cukier z trzciny cukrowej spotkamy w kolumbijskich plackach Arepas czy napoju Peto (oba na bazie kukurydzy), brazylijskich Brigadeiros i innych pysznościach.

Stary kontynent usłyszał o „trzcinie rodzącej miód” za sprawą wojsk Aleksandra Macedońskiego, około 327 lat p.n.e. Cukier trzcinowy sprowadzano do Rzymu, jednak z uwagi na wysoką cenę, stosowano wyłącznie w medycynie. Dziś cukier trzcinowy spotyka się w wielu deserach, np. panna cotta czy ryżowych ciasteczkach, cukrem dosładza się także dania mięsne, jak spaghetti bolognese, a także pieczywo, np. chleb na bazie cukinii.

Afrykańczycy lubią naturalne składniki i nieprzetworzone produkty, jak maniok, ryż, owoce, wysokoenergetyczne warzywa zawierające skrobię czy zboża. Lokalne kuchnie są zdrowe, pożywne i aromatyczne. Znajdziemy tu słodkie śniadania, jak np. kenijski i tanzański deser – kokosowe pączki mandazi, a na północy Afryki pochodzące jeszcze z czasów rzymskich danie bsisa na bazie pszenicy i ciecierzycy z dodatkiem cukru. Cukrem trzcinowym słodzi się także lokalne trunki, np. malgaski, regionalny rum.

To tu zaczęła się historia cukru trzcinowego, kiedy to na wyspie Nowa Gwinea po raz pierwszy odkryto „słodką trawę” i jej ogromny potencjał. Dziś cała Australia i Ocenia jest kopalnią pysznych inspiracji. W Papui-Nowej Gwinei dodaje się tę słodką przyprawę do deserów, jak Talautu, a także dań na bazie wieprzowiny, a w Australii - do pizzy z bekonem i dynią!

mapa

KONKURS

Pad thai w Azji? Chili con carne w Meksyku? A może haluszki w Białowieży?

Pokaż nam swoją wymarzoną podróż!

Wyczyść filtrowanie mapy

Trzcinowa opowieść

Lubisz opowieści? Oto historia cukru trzcinowego – w pigułce!

8000 P.N.E

W Nowej Gwinei pojawiają się pierwsze plantacje trzciny cukrowej

3000 P.N.E

Pierwsza produkcja cukru trzcinowego w Chinach

1000 P.N.E

W Chinach powstaje kandyzowana trzcina cukrowa, specjał wzmacniający organizm i dodający męskiego wigoru

327 P.N.E

Aleksander Macedoński podbija Indie, a Europa poznaje słodycz trzciny

VII w.

Arabowie zaczynają rozprowadzać cukier trzcinowy po całym Bliskim Wschodzie

Średniowiecze

Na Bliskim Wschodzie cukier trzcinowy jest popularnym środkiem słodzącym w świecie elit i klasy średniej

Renesans

W Europie spożycie cukru jest niewielkie, bo ok. 1 łyżka na głowę/rok

1319

Cukier trzcinowy trafia do Anglii i kosztuje ok. 100$ za 1 kilogram

1493

Krzysztof Kolumb zabiera w podróż do Ameryki kilka sadzonek trzciny cukrowej, dzięki temu w Santo Domingo powstaje pierwsza plantacja.

1516

Pierwsza wysyłka cukru trzcinowego trafia z Karaibów do Europy

1800

Całkowita produkcja cukru na świecie to już 250 000 ton!

koniec XIX w.

Cukier trzcinowy traci pozycję na rzecz cukru buraczanego

1880

Cukier trzcinowy to drugi najpopularniejszy cukier na świecie

1900

Na świecie produkuje się ok. 5,5 mln ton cukru trzcinowego

Ciekawostki

Dlaczego cukier nie ma daty przydatności do spożycia?

Cukier, czyli sacharoza, występuje głównie w postaci kryształów o różnych rozmiarach, w których zawartość cukru przekracza 99%. Cukier w tej postaci nie wykazuje reaktywności chemicznej, o ile przechowywany jest we właściwych warunkach środowiskowych, tj. w powietrzu o możliwie niskiej wilgotności względnej oraz temperaturze pokojowej. Jako że cukier można przechowywać praktycznie przez czas nieograniczony, nie ma potrzeby określania terminu przydatności do spożycia.

Warto wiedzieć również, że w roztworach o wysokim stężeniu (czyli powyżej 60%), cukier wykazuje właściwości konserwujące. Należy pamiętać, że cukier w postaci krystalicznej może być jednak źródłem pożywienia dla organizmów wyższych, w tym owadów i gryzoni, dlatego trzeba dobrze go przed nimi zabezpieczyć.

Cukier w formie bezpostaciowej, tzw. cukier puder, ma silne właściwości higroskopijne, czyli chłonięcia wody z powietrza. Proces ten sprzyja procesom zbrylania cukru, co pogarsza jego cechy użytkowe. Przechowywanie cukru pudru wymaga więc większej staranności, szczególnie jeśli chodzi o wilgotność otoczenia.

Jak powstają kostki cukru?

Kostki cukru, którymi chętnie słodzimy napoje, to nic innego jak zwykły cukier zbity w kształt kostek. Aby przyjął pożądany kształt, w procesie produkcji suchy cukier kryształ jest specjalnie zraszany wodą do momentu, aż osiągnie 1% wilgotności, stanie się lepki i stworzy plastyczną masę. Następnie za pomocą specjalnych maszyn masa jest prasowana w kształt kostek, a na końcu suszona, by w momencie pakowania cukier nie zawierał już wilgoci.

Jak urządzić domowe SPA z cukrem trzcinowym?

Ze względu na swoją formę, zapach i obecność składników mineralnych, cukier trzcinowy jest doskonałym składnikiem domowych kosmetyków, np. peelingów, balsamów, pasty do depilacji, a nawet sprayu do włosów! Oto 2 przykładowe przepisy:

Balsam peelingujący do ust

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu trzcinowego złocistego DIAMANT
1 łyżeczka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT drobny


W miseczce umieścić syrop, następnie dodawać stopniowo oliwę, energicznie mieszając. Na koniec dodać cukier i wymieszać. Nałożyć na usta przy pomocy pędzelka, delikatnie pocierać usta palcem, aby wykonać peeling, następnie balsam pozostawić na kilkanaście minut, po czym zmyć lub po prostu zjeść.

Kokosowy balsam do rąk na noc

100g wiórków kokosowych
160g oleju kokosowego
3-4 łyżki syropu trzcinowego DIAMANT


Wiórki kokosowe zmielić. Następnie dodając rozpuszczony olej mieszać, aż konsystencja kremu będzie przypominać gęstą śmietanę. Wymieszać z syropem i przełożyć do zamykanego pojemnika lub naczynia. Przed spaniem rozetrzeć na dłoniach porcję balsamu, masując kilka minut, następnie nałożyć rękawiczki. Rano spłukać letnią wodą i delikatnie wytrzeć dłonie. Balsam nadaje się również do ścierania naskórka na stopach, wówczas nie mielimy wiórków tak drobno i masujemy stopy nieco dłużej, następnie spłukujemy.

Skąd się bierze i jak smakuje cukier trzcinowy?

Cukier trzcinowy pozyskuje się z trzciny cukrowej. Trzcina cukrowa jest rośliną tropikalną, obszar jej uprawy, a co za tym idzie - produkcji cukru trzcinowego nie przekracza w zasadzie 37 równoleżnika. Do znaczących jego producentów należą: Brazylia, Gwatemala, Chiny, Kuba, Tajlandia, Indonezja, Indie, Pakistan a także Australia i niektóre państwa afrykańskie. W cukrze trzcinowym występuje wiele niecukrowych składników - związki mineralne i niektóre związki organiczne, takie jak melanoidy, karmel czy dekstran. Związki te wpływają pozytywnie na cechy organoleptyczne cukru, a więc oprócz barwy także na smak i zapach, który znajduje wśród konsumentów wielu zwolenników.

Do czego wykorzystuje się cukier trzcinowy?

Cukier trzcinowy jest bardzo uniwersalny. Można słodzić nim kawę i herbatę, dodawać charakterystycznego, karmelowego smaku i brązowego koloru ciastom i ciastkom. Jego smak świetnie współgra z zapachem czekolady, wanilii i cynamonu, a także poprawia konsystencję lodów - dodaje im delikatności i lepkości konsystencji. Dodany do skondensowanego mleka podkreśla jego karmelowy smak i kolor. Podkreśla on także walory smakowe domowych dżemów i likierów, a także przydaje się przy dekoracji wykwintnych deserów. Mało osób wie, że cukier trzcinowy to doskonała przyprawa - wzmacnia smak i zapach takich potraw jak: peklowane mięso, dresingi do sałatek, ciemne sosy do mięs i drobiu oraz pikantnych zup. Cukier trzcinowy sprawdza się także w farmaceutyce i kosmetyce.

Co to znaczy... że śni mi się cukier?

Jeśli jesz cukier - otaczają Cię pochlebcy
Jeśli kupujesz cukier - czeka Cię przyjemne życie
Jeśli dostajesz cukier - ktoś stara się o twoją miłość!